Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Avrupa Ülkelerinde oturma izni ve vatandaşlınağa hak kazanmak
#1
Avrupa’da oturma izni ve vatandaşlığa hak kazanmak

   Avrupa Ülkelerinde  oturma izni ve vatandaşlınağa hak kazanmak


[img=447x0]https://mrspaperwork.files.wordpress.com/2016/08/447px-puzzly_puzzled-svg.png?w=447[/img]
Oturma izni, vize ve vatandaşlık alma konularında insanımızda genel bir kafa karışıklığı var. Doğru zannedilen ancak son derece yanlış bilgilere sahibiz. Mesela bir İtalyanla evlendiğinizde otomatik olarak vatandaşlığa geçtiğiniz masalı var. Ya da Amerikalıyla ya da Fransızla… Ya da , hemen tüm haklarından faydalanacaklarını, ev alır almaz vatandaşlığa geçeceğini  ya da beş yıllık oturma iznini şak! diye alacağını sananlar ve salt bu nedenle evlilik yapmak isteyenler var. Kulaktan kulağa “bilmem kim yapmış, evi almış hemen oturma iznini vermişler” yayılan laflar size de ulaşmış olmalı. Eveeeet şuracıkta bu duyduklarınıza bir takoz koymanızı isteyeceğim.

Evlilik yoluyla vatandaşlık: Avrupalı  veya Amerikalı biriyle evlendiğiniz takdirde size öyle pasaport filan vermiyorlar. Sebebine gelince, bunu olabildiğince kapsamlı söyleyeyim ki her ülke için düşünün. Bir ülkenin pasaportunu alabilmek için o ülke vatandaşı olmanız, orada yaşamınızı sürdürüyor olmanız gerekiyor. Amerikalı ile evliyseniz Türkiye’de yaşıyorsanız size pasaport vermezler. Neden versinler? Zaten Türkiye’de yaşıyorsunuz. En fazla 10 yıllık vize verirler. Oturma izni??? Oturma izni de öyle çat diye verilmez. Orada eviniz olmalı. Amerika’ya birkaç kere girip çıkmış olmalısınız. Aynı şey Avrupa için de geçerli. Hollandalı biriyle evliyseniz ancak Fransa’da yaşıyorsanız Hollanda pasaportunu unutun. Çünkü Hollanda’da yaşamıyorsunuz. Ha, benim yüzüm karadır isterim diyorsanız iki soruyla karşılaşacaksınız,


1- Neden pasaport istiyorsun? Neden pasaporta ihtiyacın var? Yani neden Türkiye’de yaşadığın halde Hollanda pasaportuna ihtiyacın var? Bu soruya ne şekilde cevap verirseniz verin Hollanda’da yaşamıyorsanız geçerliliği yok. Ha yaşayacaksanız o halde size 1 ila 5 yıl arası oturma izni verip gönderirler. Çünkü daha yaşamaya başlamamışsınız. Pasaport demek çalışma izni ve o ülkenin sosyal yardım haklarından faydalanmak demek. Sizin o ülkede olmadan bunları talep etmenin bir anlamı yok. Ben Fransa’da yaşadığım için eşimin pasaportunun bana zerre kadar faydası yok. Baskı yaparsanız size “Nerede yaşıyorsan oradan vatandaşlık almalısın” diyorlar. Bu durumda benim Fransa’dan almam gerekiyor. Tüm bu söylediklerim Türkiye’de yaşamakta olanlar için. Ama Hollandalı ile on yıldır evlisin, Hollanda’da eşinin evi veya ailesi üzerine ev var ve Avrupa’da ikamet ediyorsun, o zaman durum farklı. Diyorsun ki “Fransa’da yaşıyorum ancak buradan vatandaşlık almak istemiyorum. Bunca yılda hak kazandım ancak Hollanda’yı istiyorum çünkü emekliliğimde oraya geleceğim.” Bu durumda kapsamlı bir dil sınavına giriyorsunuz. Geçtiğiniz takdirde vatandaşlık talep süreciniz işliyor. Ancak dediğim gibi uzun süredir evli olmak ve Türkiye dışında bir ülkede yaşamak gerekiyor.


2- Hollandaca biliyor musun? Bu konuşmayı zaten Hollandaca yapıyor olmanız gerek. Aksi takdirde başvurunuzu kabul dahi etmezler. Avrupa Topluluğundan evlilik veya oturma yolu ile pasaport almak isterseniz o ülkenin dilini konuşmaya bakın, aksi takdirde sınavı geçemezsiniz.
Sanırım demek istediğimi anlatabildim. Pasaport yani vatandaşlık almak demek o ülkeyi vatanın görmek demek. Diyelim gittiğiniz ülkede 5 yıl yaşadınız ve pasaport için başvurdunuz (Bu arada her ülkenin vatandaşlığa başvuru hakkı süresi farklı. İspanya 10 yıl, Fransa 5, İngiltere’de 10 idi şu an ne oldu bilmiyorum) bundan sonrası oldukça havaleli. Süreç bir buçuk yıl civarı sürüyor ve o süre boyunca ülkede olmanız gerekiyor. Randevularınızı kaçırmamak önemli. Tabii başvuru bir noktada reddedilmezse.


Oturum yoluyla vatandaşlık: Her ülkenin kriteri farklı gene de ana kriter dil ve kültürü tanımak. Dil sorunu yoksa ne güzel, süreyi bekleyeceksiniz. Fransa’dan başladık öyle gidelim. Fransa’da 5 yıl. Kulağa az gibi gelebilir ancak bu 5 yıl boyunca Fransa’da yaşamanız gerek. Üzerinize kira kontratı, fatura ve banka hesabınız olacak.Geçinecek kadar paranız olmalı. Şahsi olmasa da evinize onca para girmeli ve sağlık sorununuz olmamalı. Zaten sizden devlet doktorundan onaylı bir sağlık raporu isteyecekler ve ciğer ve tansiyon ölçümünü kendileri yapacak. Bunun da ortalama 2000 euro olduğunu söyleyebilirim.


Gayrimenkul satın alırsak? Ev veya arsa satın almak isterseniz ya da alırsanız, işlemleri kendiniz (aracısız) takip edecekseniz, gene dediğim gibi alım sürecinde ülkede yaşamanız gerekli. Çünkü Avrupa’da gayri menkul almak Türkiye’deki gibi bir muameleci ile 2 günlük iş değil. İki aydan başlıyor, uzayıp gidiyor. Onların prosedürleri ise apayrı. Bunun için de ayrıca yazacağım. Diyelim evinizi aldınız, siz de o sırada bir pansiyonda veya kiralık evde ya da arkadaşınızda kalıyorsunuz. Tüm bu işlemleri zaten turist vizesi ile yaptınız. Turist vizesi ile 90 güne kadar kalabiliyorsunuz. Gayrimenkulunuzu aldıktan sonra Türkiye’de döneceksiniz ve turist vizenizi ‘Uzun dönem vizeye’ çevireceksiniz. Bu herkes için geçerli. Uzun dönem vize olmadan OTURMA İZNİ VERMİYORLAR. Bu vizeye başvuru şartlarını İlk Adım başlıklı yazımda paylaşmıştım. Bu vize ortalama 6-8 hafta içinde çıkıyor. Bu süre içinde pasaportunuza el konulduğu için ülkeyi terk edemiyorsunuz, unutmayın. Diyelim bu vize de çıktı, bundan sonra yeniden Fransa’ya gideceksiniz. Şayet İsviçre sınırında yaşıyorsanız Cenevre Cointrin havalimanına uçmanızda sorun yok. O havalimanını Fransa ülkesine ‘giriş noktası’ olarak kabul ediyor. Bundan sonrası OFII ve Prefecture  -bir nevi yerel idare, kaymakamlık gibi düşünebiliriz. Burada pasaport, ehliyet, plaka, oturma izni gibi işlemler yapılıyor- ile  bitmeyen bir dansa girişeceksiniz [Resim: 1f642.svg]
Sebep ister eğitim olsun ister ev almış olun. İzlek aynı. Bunu da oturma iznine giriş yazımda bulabilirsiniz.


Önemli not: Oturma iznini gayrimenkul yoluyla almak için o gayrimenkulu başkasına kiralamamış olmalısınız. Daha doğrusu oradan bir gelir elde etmemelisiniz. Çünkü her sene belli süreyi -sanıyorum üç ay- orada geçiriyor olmanız beklenecek. Orası aynı zamanda Fransız yetkililerle iletişim adresiniz olacak.
[Resim: images?q=tbn:ANd9GcTzZYkhK1YWqlKv5Q0jzZ-...WmuMHzua6g]İmage
Bul
Alıntı
|


Benzer Konular...
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Avrupa Ülkelerinde Oturma ve Çalışma Hakkını Alma Şartları: CengizSahin 0 469 07-01-2018:00:28
Son Mesaj: CengizSahin
  Hollanda vatandaşlarının Türkiye'de Oturma ve Çalışma İzni calismaiznial.com 0 894 29-12-2016:09:11
Son Mesaj: calismaiznial.com



Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi